Home  /  Zprávy  /  Letem světem 8/2010

Letem světem 8/2010

(út) 11. květen 2010, Michal Rosíval
Jak již zaznělo, v Rakousku lze do tabulky vyhrát nanejvýš rozdílem 35 bodů (takže pantherská honba za co největším rozdílem v posledních dvou zápasech byla zbytečná a platí, že "ten kdo to čte" nejen, že dostává dobré tipy na výsledky, ale dozví se spoustu užitečného ohledně pravidel:-). Druhou podstatnou věcí jsou kritéria pro seřazování týmů do tabulky. Primárně pochopitelně podle bilance výher a proher, otázkou je, co je další pomocné kritérium. Podle rakouských pravidel je to, trochu nepochopitelně, takto: v případě rovnosti dvou týmů rozhoduje vzájemný zápas (byl-li nějaký), v případě rovnosti více týmů rozhoduje ale celkové skóre ze všech zápasů bez ohledu na vzájemné zápasy dotčených týmů.
Co je potřeba říct - výše uvedené principy platí vysoce pravděpodobně, nikoliv však jistě. Momentálně se čeká na oficiální vyjádření rakouského svazu.
 
Ale řekněme, že je to tak, jak je zde uvedeno. Panthers hrají ještě dva zápasy (@ VIK, vs CBL), jsou tedy 4 možné scénáře (pozn.: všechny scénáře předpokládají, že v nejbližším kole Raiders porazí Bulls a Giants porazí Invaders!)
1. Dvě prohry - to je varianta špaténka. S jistotou to znamená celkové šesté místo
2. Výhra ve Vídni, ale potom prohra doma s Black Lions - v takovém případě bude pro Panthers podstatný zápas Raiders-Giants. Pokud ho vyhrají Raiders, tak vyjma kombinace CBL-DRA 2 + INV-CBL 2 + DRA-VIK 2 (tato kombinace znamená, že Panthers skončí šestí) budou Panthers v pozici, kdy se budou s dalšími třemi týmy dělit o třetí místo nebo s dalšími dvěmi o čtvrté místo. Rozhodovat tak bude skóre a Panthers budou muset za sebou nechat dva soupeře. Ti vyrovnaní soupeři budou různí, ve všech kombinacích jsou ale Giants. Na ty teď Panteři mají ve skóre náskok 20 bodů, ale ten Giants snadno smažou výhrou nad Invaders, zatímco Panthers asi drtivě ve Vídni nevyhrají (a pokud ano, tak je vysoce nepravděpodobné, že by potom doma prohráli s CBL).
Pokud zmíněný zápasy Raiders-Giants skončí výhrou Grazu, tak Pražáci potřebují kombinaci výsledků CBL-DRA 2, INV-CBL 2, DRA-VIK 1 k tomu, aby společně s Black Lions a Vikings byli na bilanci 3-3 a rozhodlo skóre. Postup by ale byl pravděpodobný.
3. Prohra ve Vídni a potom výhra proti Carinthian Black Lions - i v tomto případě je klíčový zápas Raiders-Giants, pričemž stále platí, že fandit je potřeba Tyrolákům. Kombinace jsou ale o něco složitější a těch výhodných kombinací je o něco méně. Většina jich ale vede k tomu, že o postupujícím rozhodne asi skóre mezi Giants a Panthers.
4. Dvě výhry - Tady v podstatě není o čem - Panthers dvakrát vyhrají a zahrající si semifinále. Jediné drobné úskalí spočívá v lehce šílené kombinaci, kdy se na špici srovná pět týmů. Skóre ale na 99% v takovém případě vyřadí jiný tým. Co víc - dvě výhry by mohly znamenat druhé místo v tabulce a tudíž výhodu domácího prostředí v semifinále.
 
Scénáře se tedy dají shrnout do věty "vyhrejte ve Vídni a ste v klidu..." K ní je potřeba dodat, že ve Vídni hrají Panthers v neděli 23.května, což je den po zápase Panthers v Brně (chce se dodat "aspoň to mají po cestě") a semifinále AFL se hraje poslední víkend v červnu. Tuto neděli se pak koná i finále české ligy. Bylo by zajímavé, jestli případný soupeř Panthers v semifinále nahlásí svůj zápas na sobotu nebo na neděli...