Home  /  Zprávy  /  Americký fotbal v roce 2006

Americký fotbal v roce 2006

(út) 2. leden 2007, Filip Hobza
V sezóně 2006 byli opět účastníci České ligy amerického fotbalu rozděleni do dvou divizí podle výkonnosti. Vítězem elitní ČLAF divize A se bez jediné porážky stal již po třetí v řadě za sebou tým Prague Lions, který si tak zajistil zisk 13. titulu mistra ČR v americkém fotbale. Za zmínku stojí historicky první účast ve finále týmu Bratislava Monarchs, který od roku 1997 hostuje v naší soutěži a nutno dodat, že Lvům byli Monarchové více než zdatným soupeřem (konečný výsledek 38:21 ve prospěch Lvů). V baráži o účast v elitní soutěži pro rok 2007 porazil poslední tým ČLAF divize A, tým Příbram Bobcats vítězný tým ČLAF divize B, tým Brno Alligators, což znamená nezměněné složení divizí pro příští sezónu.

V národním školním finále ve flagfootballu (nekontaktní forma amerického fotbalu vhodná zejména pro mládež) zvítězil tým ZŠ Kozinova z Prahy 10, který nás následně reprezentoval na Evropském školním finále ? turnaji určeném pro 8 nejlepších zemí (resp. školních týmů ? vítězů národních šampionátů, z osmi nejlepších zemí). Našemu zástupci se tentokrát nedařilo zcela podle očekávání, když obsadil poslední místo, nicméně samotná účast v elitní osmičce je za stávajících podmínek úspěchem.

V pravidelném intervalu dvou let byla letos na pořadu opět vrcholná evropská soutěž juniorských týmů (15-19 let), na které se nám v obou předchozích případech podařilo postoupit. A ne jinak tomu bylo i letos, když jsme v květnové kvalifikaci zdolali v domácím prostředí tým Španělska v dramatickém utkání 24:17, čímž jsme si zajistili účast na závěrečném turnaji MEJ nejlepších 8 evropských týmů, který se konal na přelomu července a srpna ve Stockholmu. V samotném turnaji jsme se museli sklonit před výkony našich soupeřů a skončili mimo jiné kvůli rozsáhlé generační výměně (byli jsme týmem s nejnižším věkovým průměrem) na posledním místě, velkým příslibem ale je možnost účasti zhruba třetiny hráčského kádru v následujícím cyklu MEJ v roce 2008.

Podzim je tradičně obdobím vyhrazeným pro juniorskou soutěž, jejíž 7. ročník se stal kořistí týmu Prague Panther, který ve finále předčil svého městského rivala tým Prague Lions 32:6.

Před vánocemi se ve sportovní městské hale v Jablonci nad Nisou uskutečnilo otevřené halové mistrovství ČR v americkém fotbale, jehož vítězem se po třetí v řadě za sebou stal tým Old boys.

 

Výsledky sezóny 2006:
Česká liga amerického fotbalu (divize A) - Prague Lions
Česká liga amerického fotbalu (divize B) - Brno Alligators
Česká juniorská liga amerického fotbalu - Prague Panthers
Otevřené halové mistrovství ČR - Old boys
Školní národní finále ve flagfootballe - ZŠ Kozinova (Praha 10)

Mistrovství Evropy juniorů:
Česká republika - 8. místo
Evropské školní finále ve flagfootballe:
Česká republika (ZŠ Kozinova) - 8. místo