Home  /  Zprávy  /  Nominace na individuální ceny za sezonu 2018

Nominace na individuální ceny za sezonu 2018

(po) 7. leden 2019, Radim Kroulík

Ještě než se budeme naplno věnovat nadcházející sezoně, oceníme výkony v té minulé. Galavečer amerického fotbalu a cheerleadingu prozradí vítěze v jednotlivých kategoriích. V pátek 8.2. si v Paspově sále převezmou cenu hráči a hráčky v kategoriích Hráč roku, Hráčka roku, Junior roku, Defensive MVP Bitters ligy, Offensive MVP Bitters ligy. Síň slávy ČAAF se rozroste o další dva členy.

Nominace v jednotlivých kategoriích budeme zveřejňovat postupně. V kategoriích Hráč roku, Defensive a Offensive MVP Bitters ligy mohlo hlasovat až 42 lidí (zástupci klubů Bitters ligy a 2.Ligy, trenéři reprezentace, členové Rady, rozhodčí a zástupci médií). V kategorii Junior roku pak mohlo hlasovat až 24 osob, u Hráčky roku osob 9. Nové členy Síně slávy ČAAF vybrali současní členi této vybrané společnosti a Rada ČAAF.

Hráč roku

Nejstarší kategorie, kterou vyhlašujeme. Loňský ročník nenabídl nic nového, pošesté vyhrál quarterback Black Panthers, Jan Dundáček. I v sezoně 2018 dotáhl Dundáček Black Panthers k titulu, a tak není překvapením, že je v nominaci i tentokrát. Quarterback Black Panthers se mohl opřít o silný běhový útok společně s Youngem a zároveň o velmi silnou obranu. V devíti zápasech základní části si připsal 1244 naházených yardů, k tomu přidal dalších 542 po zemi (třetí největší počet běhových yardů v lize). Dohromady zaznamenal 26 touchdownů. Ve finálovém Bitters Czech Bowlu pak zaznamenal další dva běhové touchdowny.

Další stálicí v nominacích na Hráče roku je Karel Augusta. V předchozích ročnících obsadil 3., 3. a 2. místo. Augusta je srdcem obrany Black Panthers, která nedala soupeři šanci. Za vše hovoří 5,4 obdržených bodů na zápas v základní části. Augustovi k nominaci určitě pomohly i vydařené výkony v reprezentaci, kdy v zápase s Maďarskem byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem českého týmu. Důrazný linebacker bude mít šanci prolomit sérii Dundáčka a anketu po druhých a třetích místech vyhrát.

Passový útok Prague Lions vedl především po ose Zach Bartlow - Marek Suchý. Ten si v základní části připsal 45 catchů (druhý v lize), 609 yardů (první v lize) a 9 touchdownů (druhý v lize). Pro Suchého je to první nominace v kariéře. V sezoně 2016 se umístil na 6. místě.

Další receiver v nominaci. Jan Štiegler se stal jistým cílem pro Dundáčka při passové hře. V deseti zápasech si připsal 37 catchů (třetí v lize), 535 yardů (třetí v lize) a 10 touchdownů (první v lize). Z pohledu statistik Štieglerovi určitě nepomohl fakt, že Black Panthers se v zápasech často rychle ujali velkého vedení a průběh kontrolovali po zemi. V sezoně 2015 skončil Štiegler v této anketě na třetím místě a v sezonách 2012 a 2013 na pátém místě.

Defenzivní end Stallions, Jakub Smutný, si v 9 zápasech základní části připsal 5,5 sacků (druhý v lize) a 18 tacklů pro ztrátu yardů (první v lize před Brooksem). Svými výkony si řekl o pozici startera v reprezentačním dresu. Pro dvaadvacetiletého obránce je to první nominace na Hráče roku.

Defensive MVP Bitters ligy

Garrett Griffeth ovládl loňskou anketu o nejužitečnějšího obránce Bitters ligy. Žádné překvapení, tento hrající trenér dokázal z týmu, který v předchozí sezoně skončil s bilancí 1-9, udělat účastníka Czech Bowlu. V letošní anketě se mezi první tři hráče nedostal. Cena tak poputuje k někomu jinému.

Pardubice vystužily obranu linebackerem Erikem Hulmanem. Ten si připsal v sezoně nejvíce tacklů (celkem 88,5). K tomu přidal ještě 1,5 sacků, 4 forced fumbly a 6 fumble recovery. Stallions se díky němu výrazně zlepšili v obranných statistikách oproti předcházejícímu roku, kdy v týmu neměli defenzivní zahraniční posilu. Hulman může vítězstvím v této kategorii navázat na Kendrala Elisona, který si výkony v pardubickém dresu vybojoval tuto cenu za sezonu 2016.

Sígrs v loňské sezoně sáhli hned po třech hráčích ze zámoří (Sígrs jako nováček mohl mít 3 importy). Tyrone Clark se stal velkou posilou obrany. V základní části si připsal pouze o 1,5 tacklu méně než první Hulman. Clark si k tomu připsal 4 sacky, 3 forced fumbly a 4 fumble recovery. Podobně jako Hulman se i Clark neustále dostávali k míči. I díky dominantním výkonům Clarka se Sígrs v nováčkovské sezoně dostali do semifinále Bitters ligy.

Matt Vinal se stejně jako Griffeth vrátil i na sezonu 2018. A hned v prvním televizním zápase proti Lions ukázal Vinal a jeho spoluhráči, že obranu PBP bude těžké překonat. V deseti zápasech obdržela obrana mistra pouze 5,4 bodu na zápas. Obrana PBP vévodila prakticky všem defenzivním statistikám. I díky výkonům Vinala.

V letošní anketě se mezi tři nejlepší nedostal žádný český hráč. V loňském roce byli ve finálové trojici hned dva čeští hráči, Michal Fojtík a Jan Kabát. Čeští hráči dostanou příležitost v nejprestižnější naší anketě Hráč roku. V té totiž nemohou být nominováni zahraniční hráči.

Offensive MVP Bitters ligy

Reginald Langford, který se v letošní sezoně vrací na české trávníky, vyhrál toto ocenění za rok 2017. Většinou tuto kategorii ovládají zahraniční quarterbaci. To, že letošní nominovaní jsou Američané platí, jen pozice jsou rovnoměrně zastoupeny mezi quarterbacka, receivera a running backa.

Langford vyhrál MVP i díky spolupráci s Michaelem Lindseym. Ten se do Česka vrátil v loňské sezoně v dresu Sígrs. Kvůli zranění Ondráška musel tento receiver zaskakovat i na postu quarterbacka a svůj tým dovedl až do semifinále. Lindsey vyniká svou hbitostí a s míčem v ruce je vždy velmi nebezpečný. Proto se jako jediný hráč dostal přes hranici 1000 naběhaných yardů. K tomu přidal dalších 487 yardů vzduchem. V deseti zápasech základní části si Lindsey připsal 18 touchdownů.

Douglas Webster začal sezonu ve Švýcarsku. Do Česka zamířil až když Pardubice hledaly náhradu za zraněného Forciera. V šesti zápasech zaznamenal Webster průměr 295 yardů na zápas (druhý Bartlow měl průměr 194 yardů) a 22 touchdownů. I proto se hned tři receiveři Stallions úmístili na prvních čtyřech místech v nachytaných yardech v lize.

Black Panthers se rozhodli výrazně odlehčit Dundáčkovi a na yardy po zemi měl tentokrát zahraniční posilu, running backa Williama Younga. Ten si v deseti zápasech základní části připsal 978 yardů a 15 touchdownů (plus 1 zachycený touchdown). K tomu přidal dva touchdowny v Bitters Czech Bowlu a stal se MVP finále.

Junior roku 2018

Loni tuto kategorii ovládl pardubický Radim Kalous. Ten v roce 2018 již vyrostl z juniorské kategorie do mužů, takže bylo jasné, že tuto trofej si tentokrát odnese někdo jiný.

Hellboys byli největším překvapením sezony. Tým hned v prvním kole porazil v prodloužení Lions na jejich hřišti a základní část zakončili bez prohry. Velkou zásluhu za cestou do finálového Bitters Junior Bowlu měl quarterback Hellboys, Vít Bezecný. Průměr 46 bodů na zápas v základní části potvrzuje vysokou produktivitu budějovického útoku. Bezecný byl nebezpečný vzduchem i po zemi a především díky němu se Hellboys dostali až do finále, kde nestačili na PBP.

Receiver Martin Mandík se často objevoval na seznamu skórujících hráčů. Spolehlivý cíl Jan Riedela totiž kromě zachytávání touchdownových passů působil v týmu jako kicker. Mandík si v sezoně připsal 11 touchdownů. Soupeře také trápil kickoffy, kdy se dobře mířenými kopy dokázali Black Panthers často zmocnit míče. Loni Kalous ukázal, že tuto kategorii může vyhrát receiver. Naváže na něj Mandík?

Linebacker Ondřej Mička vedl obranu Black Panthers. Ta předváděla stejně dominantní výkony jako útok. V pěti zápasech základní části inkasovala pouze 21 bodů (4,2 bodu na zápas). V semifinále pak Lions nepustila ani bod a ve finále Hellboys 6 bodů. Mička se ukázal i na reprezentační úrovni. Trenéři mužského týmu ho pozvali jako nadějného talenta do kádru pro turnaj Three Nations Cup. Proti Slovensku si Mička připsal 3,5 tacklu (společně s Augustou a Kabátem nejvíce z týmu) a interception.

Hráčka roku 2018

V loni si tato kategorie vyhlašovala premiérově. Historicky první Hráčkou roku byla vyhlášená Lenka Vavrisová z Brna Amazons. Ta v letošní nominaci chybí. Amazons, úřadující mistryně Bitters ženské ligy, ale zastoupení mít budou. Do finálové trojice se probojovala Alžběta Nečasová. Čtyři touchdowny v Bitters Rose Bowlu nemohli hlasující nechat bez povšimnutí. Nečasová po celou sezónu patřila k hlavním zbraním útoku Amazons. Pro Nečasovou je to druhá nominace. Loni skončila na druhém místě této ankety. Nečasová reprezentovala Českou republiku ve flagovém Mistrovství světa v Panamě.

Black Cats se v útoku opíraly o útočné duo dvojčat Dlabolových. Radka a Barbora táhly útok pražského týmu. Radka Dlabolová dovedla Black Cats do finále, když si v základní části připsala ve čtyřech zápasech hned 8 touchdownů. Devátý přidala ve finále, ale k vítězství to Black Cats nestačilo.

V loňské nominaci na Hráčku roku jsme měli všechny tři hráčky z Bitters ženské ligy. Tentokrát se mezi první trojku dostala i hráčka ze 2. ženské ligy. Příbram Bobcats prošly základní částí bez porážky a radovaly se tak z vítězství v lize. Nikola Vokurková patřila k hlavním cílům passů Venduly Radové. Vokurková byla spoluhráčkou Nečasové na Mistrovství světa v Panamě.

Dokáže Vokurková překvapit ze 2. ženské ligy nebo trofej pro Hráčku roku 2018 poputuje k zástupkyni finalistek nejvyšší ligy? To se dozvíme 8. února.

Nezapomeňte si koupit vstupenky na Galavečer amerického fotbalu a cheerleadingu. Cena vstupenky včetně rautu je 490 Kč. Vstupenky objednávejte na mailu galavecer@caaf.cz. Stačí uvést počet vstupenek a jméno.