Home  /  Zprávy  /  Letem světem 16/2012

Letem světem 16/2012

(st) 4. červenec 2012, Michal Rosíval

Německo
Rhein-Neckar Bandits - Saarland Hurricanes 35:29
Wiesbaden Phantoms - Marburg Mercenaries 10:24
Schwäb.Hall Unicorns - Munich Cowboys 48:0
Braunschweig FFC - Dresden Monarchs 28:35
Stuttgart Scorpions - Franken Knights 49:13
Düsseldorf Panther - Kiel Baltic Hurricanes 44:43
Po prohře Kielu už v GFL není žádný neporažený tým. Monarchs vyhráli velmi důležitý zápas v Braunschweigu a ačkoliv je soutěž teprve zhruba v polovině, významně posílili své šance na postup do playoffs. Mezi skórující hráče se velmi neobvyklou akcí zapsal i Ladislav Jenšík - zblokovaný field goal pokus Braunschweigu returnoval do touchdownu.

Polsko
Gdynia Seahawks - Silesia Rebels 52:7
Warsaw Eagles - Wrocław Devils 37:20
Semifinále PLFA. Do finále tak jdou dva nejlepší týmy základní části. Finále (Superfinal) se bude hrát v neděli 15.července na Národním stadioně ve Varšavě. Zápas budou živě (v HD!) vysílat dvě polské kabelové stanice a v pondělí celý zápas (přesněji řečeno 90minutový "sestřih") odvysílá Eurosport 2.

MS juniorů
Mistrovství světa je desetidenní akce konaná v Austinu v Texasu. Formát turnaje je defacto rovnou osmičlenné playoffs (byť se hraje i o všechna umístění). V prvním kole proti sobě byly týmy nalosovány podle svého nasazení, tedy jednička proti osmičce atd. Evropu zastupují tři nejlepší týmy z posledního ME, za Asii je přítomen nejlepší asijský tým Japonsko, Oceánii nereprezentuje Austrálie, ale Americká Samoa a americkými zástupci jsou USA, Kanada a překvapivě Panama.
Výsledky čtvrtfinále:
USA-Americká Samoa 27:6
Rakousko-Panama 40:0 (v semifinále bude hrát s USA)
Japonsko-Francie 27:6
Kanada-Švédsko 43:0 (druhé SF tedy zní Japonsko-Kanada)

Zebříčky evropských týmů
Evropské týmy jsou seřazeny v dvou známých žebříčcích. Oba mají určitou výpovídací schopnost, na obou jsou znatelné jisté nepřesnosti až nepochopitelnosti a oba jsou tu méně, tu více zahaleny rouškou tajemství...
EFAF vyhlašuje žebříček zvaný EFAF Top 20. Tento žebříček často jako demonstraci svých úspěchů používají oba největší pražské kluby. Do určité míry oprávněně, nicméně opomíjí zdůraznit jednu podstatnou vlastnost tohoto žebříčku a sice, že do něj jsou zařazeny pouze týmy hrající evropské poháry. Letos takových týmů bylo 27 a pouze tyto týmy jsou tedy seřazeny. Jak, to nikdo neví, nicméně je velmi pravděpodobné, že půjde o úsudek jedné nebo několika hlav. Je nutno zdůraznit, že žebříček je nakonec většinou seřazen docela dobře, byť v aktuální podobě se před rakouské Dragons dostal jeden španělský tým, což by asi v praxi dopadlo lehce jinak. První čtyři místa okupují semifinalisté EFL, zcela první jsou (zatím?) Vienna Vikings. První ne-EFL tým je dánský Triangle na osmém místě. V žebříčku jsou i oba pražské týmy, které se letos zapojily do pohárů. Panthers jsou jedenáctí, Black Hawks osmnáctí.
Druhým žebříčkem je pořadí serveru football-aktuell.de. V tomto případě je pořadí založeno na matematice, výsledcích a síle lig. Proti pořadí EFAF jde o upgrade v tom, že zahrnuje i neúčastníky pohárů (z každé země nicméně bere v potaz pouze prvoligisty), na druhé straně v některých případech některé vlivy "přehání" a lidský zásah by tu a tam neškodil. První dvě místa patří finalistům EFL, nicméně zde je první Calanda. Úspěch Broncos v EFL zamával s pořadí všech švýcarských týmů a nejhorší švýcarský tým je aktuálně na 41.místě. Na konci roku 2011 přitom Švýcarům patřila místa 32-57... Na prvních 30 místech jsou týmy z pouze pěti zemí - zmíněné Švýcarsko je zastoupeno třikrát (v lize hraje šest týmů), Švédi zde mají všech svých 7 týmů (4 jsou v top10), Rakušáci jen 4 (ze 6) a Němci 14 (ze 16). Zbývající dva týmy jsou nejlepší finský a dánský tým. Co se národností týče, tak ani další desítka týmů nenabízí nikoho dalšího až na Prague Panthers, kteří ale zjevně profitují ze "dvojího občanství" (mimochodem, Panthers mají započteno nejvíce zápasů ze všech 175 týmů v tabulce). Každopádně jsou Panteři aktuálně na 31.místě v Evropě. Je zajímavé, že v průběhu sezóny byly i na 13.místě (pravděpodobně nejlepší české umístění vůbec, ani po vítězství v EFAF Cupu nebyli Panthers ani zdaleka tak vysoko), ačkoliv na svém kontě měli pět porážek a AFL a pouze jednu výhru nad Ostravou. Od té doby si připsali tři rakouské výhry (z čehož ta nad Dragons byla vlastně dvojtá, protože šlo současně i o zápas EFL), ale rankingem se propadli skoro o dvacet míst. Až mimo top40 jsou nejlepší norské a italské týmy, mistr Francie se nevešel ani do první padesátky. Nejlepší "ryze český" tým jsou samozřejmě Black Hawks, kteří jsou 45. Všechny zbývající české týmy jsou na příčkách 79-90, přičemž je zajímavé, že nejhorší z nich jsou Patriots (zjevně vliv vynechané sezóny). Ačkoliv je dánský Triangle v top30, tak zbývající dánské týmy jsou na přelomu první a druhé stovky a to včetně druhého finalisty Sollerodu (který v dubnu v Praze zcela zmáznul Black Hawks). Poslední šest příček pořadí patří docela kuriózně šestici účastníků polské ligy. Wroclaw Giants jsou pak na 136.příčce, o jedno místo za Bratislavou Monarchs. Matematický systém dokáže "tipovat" i výsledky, přičemž v potaz bere zjevně zejména pořadí v rankingu. Tím pádem rovnicím vyšlo, že Ostrava je proti Giants superfavoritem (92% šance na výhru) a i pro zmíněné Monarchs bude finále CEI jen formalitou (90%), ačkoliv i oni v první zápase svému soupeři jasně podlehli.