Home  /  Zprávy  /  Letem světem 13/2010

Letem světem 13/2010

(ne) 6. červen 2010, Michal Rosíval
Rakousko
St. Pölten Invaders - Carinthian Black Lions  33:21
Invaders sice porazili Black Lions, ale prohráli Panthers. Karty byly před zápasem vyložené jasně, Panthers měli v rukách slabou trojku a dnešní výsledek dává trojku v lepší barvě i Grazu. Volně přeloženo - Panteři sice můžou Graz dotáhnout na bilanci 3-3, ale už ho nemůžou přeskočit.
Black Lions v St. Pöltenu vyhrát nepotřebovali, naopak prohrou vyřadili jednoho ze soupeřů. Jejich klíčová postava DJ Hernandez nehrál a tím pádem bylo asi jasno už před zápasem. Ze zápasu jedna hrůzná zaímavost - Black Lions měli 37 runů na pouhé 3 passy, ze kterých ani jeden nebyl complete, resp. jeden skončil interceptionem! Pravda tedy je, že runy neběhali 251 yardů (5.9 ypc).
Panthers chtěli uspět na třech frontách, ve dvou se ale nedostali ani k zásadnější bitvě. Z EFL vypadli po prvním zápase a kvůli prohře Black Lions právě teď skončili i v AFL. Trošku je může chlácholit fakt, že se Black Lions můžou za jejich asi lehce rezervovaný výkon v St. Pöltenu pomstít. Když je příští týden doma porazí, tak Black Lions vyřadí z playoffs (a sami vypadnou stejně jako v EFL kvůli svému prvnímu zápasu v soutěži) a do semifinále postoupí Graz. Pokud Black Lions vyhrají, tak rozhodne zápas v Innsbrucku, kde bude hrát právě Graz - výhra Raiders bude znamenat postup Black Lions, svojí výhrou si postup zajistí Giants.
 
Rakousko 2
Hall Red Lions - Lower Austria Titans  17:21
Šlo o poslední zápas základní části, v semifinále se utkají stejní soupeři, ale u Titans a možná i Traun Steelsharks-Burgenland Gladiators. Hohenems Blue Devils skončili bez výhry poslední.
EDIT: Gladiators byli v neděli ze soutěže vyloučeni, tím pádem jsou odsunuti na páté místo a playoffs dvojice budou Titans-Devil a Traun-Hall.
 
Eurobowl
Tirol Raiders - Berlin Adler  27:29
Začátek byl celkem pozoruhodný. Raiders kickoff return na půlku, Tory Cooper run na jeden run a svým druhým runem touchdown. Kick zblokovaný. 6:0. Adler return s dobře pěti broken tackly na půlku. Pass Kyle Callahana na nějakých 35 yardů na milimetr přesný (taková klasika do běhu na Randyho Mosse - corner je na něm nalepený, ale stejně se to nedá ubránit) a Berlin touchdown dokonce z první akce. Před extrapointem ale 2x false start a kick šel vedle. Za 40 vteřin 6:6. Bum...
Po výměně navštívenek se hra dostala do řekněme normálních kolejí odpovídajících hře dvou špičkových týmů Evropy. Pravda, minutý field goal moc špičkový nebyl, ale pěkný TD run Callahana už ano. Callahan vypadal opravdu dobře - několik milimetrových passů i pěkné runy. Na to že na univerzitě hrál QBho jen jako rookie a seniorskou sezónu už zakončil jako full-time receiver, tak se skoro chce říct jak teprve mus házet jeho univerzitní quarterback... Ale i mistr tesař se někdy utne a i mistr Callahan udělá fumble a to v momentě, kdy se Berlín blížil vedení o dva TDs. Ze zlomového momentu ale nebylo nic, bylo to jen drobné zaškobrtnutí lepšího týmu. Lepší obrana, lepší útok a i lepší kicker, protože Adler proměnili z 50 yardů a jeden kratší.
Tak či onak, Raiders postupně srovnávali - napřed ještě v první půlce těsně u endzone neproměnili čtvrtý down a hned na začátku druhého poločasu získali míč po fumblu na 25 yardech Němců a okamžitě ztrestali sedmi body a dostali se zpět pod rozdíl jednoho touchdownu a na konci třetí čtvrtiny dokone do vedení 27:26. Berlín okamžitě reagoval další big play a dostal útok inside 10. Obrana Raiders ale zafungovala a Adler museli jen kopat. Třetím field goalem se dostali do vedení 27:29.
A stoprocentně platilo to nejlepší na konec. Berlín mohl ziskem prvního downu dokneelovat zápas a rozhodující třetí down chtěl proměnit trikovou akci, která měla zjevně být pass runningbacka na quarterbacka. Ale DL to přečetla a RB Wise se k passu nedostal. Punt potom provedl ze shotgunu přímo Callahan a Raiders měli něco přes minutu a celé hřiště před sebou. Skončili deset yardů od cíle, kde ztratil fumblu. Wow:-)
Mimochodem, o poločase vystoupila nějaká rakouská mladá superstar a diváci neutekli, takže v Česku celkem často přijímaný názor, že čím tvrdší a sprostější kapela, tím to fanoušci více ocení, asi nutně neplatí...
A navzdory tomu, že zápas nepískal ani jeden český rozhodčí, tak v něm bylo 17 flagů. Možná ti rozhodčí měli české předky...
Vienna Vikings - Graz Giants  38:22
Protože hrály dva rakouské týmy a protože "obvyklé" jsou dvě hymny před zápasem, tak zněla rakouská a ... evropská. Zajímavé... Ve Vídni ve srovnání s Innsbruckem čekali diváci na první body "celou věčnost" - Vikings otevřeli skóre "až" čtvrtou akcí. A jak domácí začali, tak i pokračovali, takže v půlce druhé čtvrtky bylo už 21:0 a vlastně po zápase.
 
EFAF Cup
Calanda Broncos - Parma Panthers  40:21
Carlstad Crusaders - London Blitz  27:0
Semifinále.
 
Německo
Stuttgart Scorpions - Schwäbisch H.Unicorns  7:16 
Essen Assin. Cardinals - Berlin Rebels  23:13
Marburg Mercenaries - Plattling Black Hawks  35:17
Severní skupinu vedou Berlin Adler (3-0) před Essenem a Kiel Baltic Hurricanes (2-1). Jižní skupinu Unicorns (4-1) před Marburgem (2-1). 
 
Maďarsko
Budapest Wolves - Nyíregyháza Tigers
Liga začala 10.dubna, Wolves se do ní z různých důvodů zapojili až teď. Neporažené týmy: Wolves, Budapest Cowboys, Szolnok Soldiers.